POKET - MIEHIÄ OVELLA 1955-2008
Click image for larger version

Name:	Poket.jpg
Views:	1
Size:	58.1 KB
ID:	120509

Kirjoittanut: Sakari Luoma
Kustantaja: Johnny Kniga (www.johnnykniga.fi)
330 s.

Kirja sai alkunsa, kun kirjailija Sakari Luoma eksyi vuonna 2007 potku.net -kamppailulajikeskustelupalstalle, jossa hän tutustui Kari Aittomäen portsariaiheisiin tarinoihin. Tästä syntyi ajatus kerätä näitä tarinoita yksiin kansiin. Tästä projekti lähti etenemään, ja huhtikuussa 2008 saatiin kirja kauppojen hyllyille.

Kirjassa yhteensä kaksikymmentä portsaria eri aikakausilta kertoo mietteitään työstä, väkivallasta ja kohdalle sattuneista tapahtumista, jotka vaihtelevat traagisista hauskoihin. Kari Aittomäen lisäksi tarinoita kertoo mm. Auvo Niiniketo, Risto Väntär, Jukka Mäkynen ja Marianne Kiukkonen. Kirjassa esiintyvistä portsareista vanhin on syntynyt 20-luvulla ja nuorin 80-luvulla joten kirjassa on varsin hyvä läpileikkaus menneestä nykyiseen. Kirjoittaja on halunnut myös tähdentää, että kyseessä ei ole mikään portsareiden ranking -lista, vaan kirjaan on valittu parikymmentä ammattilaista hyvin vaihtelevista ympyröistä.

Kirjan haastattelut noudattavat suunnilleen samaa kaavaa: ensiksi kerrotaan tarinoita ja sattumuksia vuosien varrelta, seuraavaksi kerrotaan omia mietteitä ammatista, koulutuksesta, ravintolapolitiikasta, väkivallsta, jne. Tämän jälkeen kerrotaan haastateltavan yleisestä historiasta, tämän lapsuudesta, töistä, harrastuksista sekä lopuksi nykypäivän tilanteesta. Pieniä eroja tässä käsittelytavassa toki on portsarikohtaisesti, mutta yleisenä ohjenuorana tämä toimii ja lisää mielestäni varsin hyvin kirjan selkeyttä ja luettavuutta.

Yksi kirjan suurimmista vahvuuksista on ehdottomasti suuri vaihtelu ihmisten kohdalla. On portsareita, jotka ovat työskennelleet 60-luvulla ja 2000-luvulla, on portsareita jotka ovat työskennelleet Helsingissä ja niitä, jotka ovat työskennelleet Inarissa. Tästä syystä myös tarinat eroavat todella paljon toisistaan. Tämä on yksi suuri vahvuus verrattuna brittiläisten kollegoiden tarinoihin [viittaa toiseen kirjaan, joka arvosteltiin lehden samassa numerossa], jotka ovat varsin samantyylisiä ovimiestoiminnan osalta. Tämän lisäksi tarinoiden joukossa on niin vaarallisia väkivaltatilanteissa kuin humoristisia hauskoja sattumia, asia, joka lisää kontrastia tarinoiden välillä varsin mielenkiintoisesti.

Yksi asia, joka alussa hieman häiritsi, oli murteiden käyttö tarinoissa, sillä murteita on tottumattoman melko raskas lukea. Mutta koska kyse on tarinankerronnasta, niin murteiden käyttö tekee myös tekstistä "kansanomaisempaa", ja koska kyseessä on eräänlaista kansantarinoiden säilyttämistä, niin kirjakieli tuskin olisi tähän kovin hyvin sopinutkaan.

Loppujen lopuksi pitää sanoa, että Poket on kirja, jota on todella vaikea laskea kädestään, kun sen on kerran aloittanut. Kun on ensimmäiset sivut lukenut, haluaa vain ahmia lisää ja lisää. Kirja sopiikin erittäin hyvin kiireettömän kesälomapäivän ratoksi.

Teksti: Petri Freundlich
Kuva: Seppo Vesala

(Arvostelu on julkaistu alun perin Kontrollin numerossa 2/2008)