MAKE READY WITH PAT MCNAMARA PISTOL TAPS
Click image for larger version

Name:	Pistol TAPS kansi.jpg
Views:	1
Size:	32.6 KB
ID:	120596Mielenkiintoista ammuntakoulutusta ryyditettynä crazy-huumorilla. Voiko kenttäsika muuta toivoa?

Kouluttaja: Pat "Mac" McNamara
Tuottaja: Panteao Productions,
Pituus: 1 h 50 min

Filmin nimessä oleva TAPS on lyhenne sanoista Tactical Application of Practical Shooting, eli luvassa pitäisi olla practical-ammunnasta otettuja oppeja, joita sovelletaan käytännön sosiaalisiin tilanteisiin.

Filmin esittely
Filmin alussa McNamara esittelee oman koulutusfilosofiansa, jossa tarkastellaan suoritusta eikä lopputulosta, ja pyritään tekemään asteittain pieniä parannuksia suoritukseen, joka johtaa parempaan lopputulokseen. Erona lopputulosta painottavaan metodiin on se, että harjoituksissa ei ole olemassa mitään tiettyä tavoitepistemäärää, jonka ampujan on saavutettava. Sen sijaan tavoitteena on, että joka kerran saadaan aikaan parempi suoritus, jolloin lopputulos paranee väkisinkin jossain vaiheessa. Tämä on hyvä ajatus, mutta siinä ei mielestäni ole mitään vallankumouksellista vaan kyse on enemmänkin oletusarvosta; vastustajan tuloksen lyöminen sopii kilpailuun, mutta harjoituksissa tulisi pyrkiä omaan, ehjään suoritukseen ja katsoa mihin se riittää. Lisäksi suorituskeskeinen metodi edellyttää, että suorittaja pystyy tarkastelemaan omaa suoritustaan objektiivisesti, käyttämättä apuna mittareita kuten pistelaskua tai ajanottolaitetta.
Click image for larger version

Name:	Pistol TAPS McNamara ampuu.jpg
Views:	1
Size:	70.4 KB
ID:	120599


Muutama seuraava kappale käsittelee perusteita, kuten turvallisuusmääräyksiä, aseen ja varusteiden valintaa, ja mielenkiintoisena osiona on McNamaran suositukset ratakassiin pakattavista varusteista.

Ammuntaopetuksessa Mac keskittyy lähinnä otteeseen aseesta, tähtäinkuvaan ja liipasimen painamiseen. Esimerkikisi ampuma-asennosta todetaan hyvin ohimennen tyyliin, että asento on normaali seisoma-asento eikä edes ole tarvetta määritellä sitä juurikaan tämän tarkemmin.


Noin 2/3 filmin kestoajasta on varattu erilaisten ammuntaharjoitusten esittelyyn. Aluksi McNamara esittelee reilun 15 minuutin mittaisessa kappaleessa joitakin perusharjoituksia, joiden tarkoituksena on saavuttaa sellainen taso, että ammunta mekaanisena suorituksena tapahtuu automaatiotasolla. Tällä tavalla tietoisen ajattelun taso vapautuu tekemään toimintasuunnitelmia, ennakoimaan vastustajan liikkeitä ja niin edelleen. McNamara ei ota kantaa siihen, montako toistoa vaaditaan siihen, että päästään automaatiotasolle, mutta harjoittelussa pyritään nimenomaan merkityksellisiin toistoihin, joissa on ajatus mukana, koska valot pimeänä tehtävillä toistoilla ei saavuteta juuri mitään. Perusharjoitukset ovat yksinkertaisia, ja niissä keskitytään "isoon viitoseen", eli otteeseen aseesta, aseen tuomiseen ampumaotteeseen, tähtäinkuvaan, liipasiinkontrolliin, ja jälkipitoon.


Click image for larger version

Name:	Pistol TAPS drill.jpg
Views:	1
Size:	88.3 KB
ID:	120597

Loput filmistä - noin tunti - on varattu 11 erilaisen ammuntaharjoituksen esittelyyn. Mac selittää jokaisen harjoituksen ensin sanallisesti, ja sen jälkeen esittää sen käytännössä. Yksinkertaisimmat harjoitukset ovat edelleen melko yksinkertaisia, ja monimutkaisimmat vaativat jonkin verran ajattelua suorituksen aikana. Suurimmassa osassa liikutaan, tai ammutaan useaan maaliin, tai molempia. Mikään harjoituksista ei kuitenkaan ole niin vaikea, että ne vaatisivat erityisen paljon taitoa; turvallinen aseenkäsittely täytyy toki olla hallinnassa. Tästä tulee mieleen vanha totuus, jonka mukaan ampumisessa ei ole mitään edistyneitä taitoja; on vain perusteita jotka suoritetaan täydellisyyttä hipoen.Kokonaisarvio filmistä

TAPS on hyvin tehty filmi, joka on mukavaa katsottavaa. Filmin teknisessä toteutuksessa ei kuitenkaan ole mitään erikoista; se on ammuttu ilmeisesti yhden päivän aikana ampumaradalla. Kesken kuvausten alkaa sataa, mutta kuvauksia jatketaan; "if it ain´t raining, you aren´t training". Filmin kiehtovuus syntyy Mcnamaran persoonasta, joka on keskimääräistä ampumakouluttajaa huomattavasti värikkäämpi. Jonkun mielestä McNamaran pelleily saattaa olla ampumakouluttajalle epäasiallista käytöstä joka syö miehen uskottavuutta, mutta itse pidän sitä virkistävänä poikkeuksena.TAPS kirjan kansi.jpg
Filmillä esitetään harjoitusten ohessa useita kullanarvoisia vinkkejä, kuten että jos harjoituksessa tekee virheen, sitä ei pidä jäädä harmittelemaan, vaan pitää opetella paikkaamaan virheet saman tien; epäonnistu nopeasti ja jatka eteenpäin.

Filmillä esitellään toistakymmentä erilaista ampumaharjoitusta, mutta sillä ei ole paljoakaan muunlaista opetusta kuin mitä harjoitusten yhteydessä käydään läpi. On toisaalta hyvä, että filmillä keskitytään harjoituksiin, koska ne ymmärtää filmiltä katsottuna paremmin kuin kirjasta luettuna - McNamara sivumennen sanoen on kirjoittanut kirjan, jossa on pelkkiä ammuntaharjoituksia sekä pistoolille että kiväärille. Toisaalta, filmi saattaisi olla arvokkaampi jos sillä käytettäisiin enemmän aikaa teknisten yksityiskohtien läpikäymiseen. Joka tapauksessa filmi on ehdottomasti katsomisen arvoinen.


Teksti ja kuvankaappaukset: Seppo Vesala