FENIX PD35 2014 EDITION JA PD35 TACTICAL EDITION
Click image for larger version

Name:	Fenix alkukuva.jpg
Views:	1
Size:	85.7 KB
ID:	120606
Kontrolli testaa kaksi veljestä, joista toinen on tarkoitettu siviilikäyttöön, ja toinen on siitä tehty taktinen versio.

Molemmat testattavat fikkarit pohjautuvat Fenix PD35 -lamppuun. PD35 2014 edition on alkuperäisestä tehty päivitys, ja TAC taas siitä tehty taktinen versio. Ilmeisesti alkuperäisen valaisimen suosion johdosta Fenix on päättänyt käyttää vanhaa valaisinta uuden pohjana sen sijaan, että olisi tehnyt kokonaan uuden valaisimen. Jos alkuperäinen on lähellekään yhtä hyvä kuin uudet versiot, suosio on helppo ymmärtää.


Ensivilkaisu
Testipenkissä olevat fikkarit ovat ulkoisesti lähes identtiset; heijastinkuvussa olevaa mallimerkintää lukuunottamatta ainoa ulkoinen eroavaisuus on valotehon säätönapin muotoilu.

Valaisimen runko on melko tasapaksu; runko on keskeltä, vyöklipsin kohdalta aavistuksen muuta valaisinta ohuempi. Linssipää ei ole juurikaan runkoa paksumpi, ja linssipään takaosassa on kolme pienikokoista jäähdytinripaa, jotka on muotoiltu estämään valaisimen kierimistä maassa. Jäähdytinripojen takana on valotehon valintakytkin; 2014 editionissa se on suorakaiteen muotoinen ja TAC:ssa pyöreä.

Rungon keskellä oleva otepinta on karhennettu hienoisella salmiakkikuvioinnilla, jonka poikki kulkee neljä syvempää uraa. Karhennuksen takana on ura irrotettavalle vyöklipsille. Klipsin voi irrottaa ja kiinnittää valaisinta purkamatta ilman työkaluja, joskin se istuu niin napakasti että klipsi on helpoin irrottaa esimerkiksi ruuvimeisselillä vääntämällä. Klipsin saa kiinnitettyä vain yhdellä tavalla; siten että jos valaisimen ripustaa esimerkiksi rintataskuun tai takin vetoketjuun roikkumaan, linssi roikkuu alaspäin jolloin on helppoa pitää kädet vapaina samalla kun valaisee omaa työskentelyään.

Valaisimen päätykorkin sivuilla on hieman karhennusta, ja korkki on muotoiltu hieman kulmikkaaksi toisaalta estämään valaisimen kierimistä maassa, ja toisaalta yhdessä karhennuksen kanssa helpottamaan paristojen vaihtamista. Valokatkaisija on puolittain suojarenkaan ympäröimä kumitutti, joka on toiminnaltaan mallia forward clicky. Suojarengas estää käyttäjää vahingossa painamasta valokatkaisijan palamaan yhtäjaksoisesti, mutta kuitenkin mahdollistaa valokatkaisijan kliksauttamisen pohjaan vaihtamatta otetta valaisimesta. Suojarenkaassa on lisäksi kiinnityskohdat rannelenkille.

Valaisimien mukana paketissa tulee nylon-kotelo, irrotettava kantoklipsi, rannelenkki ja muutama ylimääräinen O-rengas sekä ylimääräinen valokatkaisijan kumisuojus.


Käyttö
Valaisimissa on forward clicky -tyyppinen valokatkaisija, eli valo syttyy kun katkaisijaa painetaan hieman, ja kun katkaisija painetaan pohjaan, se kliksahtaa valo jää palamaan yhtäjaksoisesti. Valokatkaisija on osittain suojarenkaan ympäröimä, joten käyttäjä voi painaa valokatkaisija peukalon viimeisen nivelen keskikohdalla eli tyynyosalla, jolloin katkaisija ei pääse kliksahtamaan päälle, tai peukalon kärjelä, jolloin valo on helppoa sytyttää palamaan yhtäjaksoisesti.

2014 editionissa valotehoja vaihdetaan sytyttämällä valo palamaan ja sen jälkeen painamalla linssikuvun sivulla olevaa katkaisijaa. Tällöin valoteho vaihtuu seuraavaksi järjestyksessä turbo --> himmein --> asteittainen kirkastuminen. Pitämällä sivukatkaisijaa painettuna noin sekunnin, valo siirtyy strobo-moodiin, ja takaisin normaaliin valaisuun päästään painamalla sivukatkaisijaa kerran. Valaisin muistaa viimeksi käytetyn valotehon, ja käyttää uudelleen sytytettäessä viimeisintä käytössä ollutta valotehoa. Strobo-moodi sen sijaan ei jää muistiin. Jos valoa pidetään pitkään yhtäjaksoisesti päällä, valaisin vaihtaa turbo-moodista astetta himmeämmäksi noin viiden minuutin käytön jälkeen, ja uudelleen astetta himmeämmäksi noin puolen tunnin yhtäjaksoisen käytön jälkeen.

Tactical editionissa on kaksi käyttötilaa: taktinen ja retkeily. Käyttötilojen välillä vaihdetaan siten, että valo sytytetään palamaan yhtäjaksoisesti, ja sen jälkeen sivukatkaisijaa pidetään pohjassa kolmen sekunnin ajan. Valaisin vaihtaa käyttötilaa taktisesta retkeilyyn ja takaisin joka kerta, kun sivukatkaisijaa painetaan pitkään pohjassa.

Taktisessa käyttötilassa on käytössä vain kaksi valotehoa (1000 lumenia ja 60 lumenia), sekä strobo. Valotehojen välillä vaihdetaan painamalla valokatkaisijaa nopeassa tahdissa useita kertoja, jolloin valo vaihtuu turbotehosta strobolle, ja siitä himmeälle, ja taas turbolle. Taktisessa käyttötilassa valaisin syttyy aina kirkkaimmalla valoteholla.

Retkeilytilassa valaisin toimii samalla tavalla kuin 2014 edition, eli sivukytkintä painamalla vaihdetaan toimintatilasta tai valotehosta toiseen. Valaisin myös himmentää valotehoa pitkäaikaisen jatkuvan valaisun aikana samalla tavalla kuin 2014 edition.

Molemmissa valaisimissa on leveä ja tasainen valokeila, jonka keskellä on selvästi muuta valokeilaa kirkkaampi alue. Valokeilan leveys metrin matkalta mitattuna on noin 110 cm, ja valokeilan kirkkaan keskustan leveys noin 25 cm.


Kokemukset
Olen käyttänyt kumpaakin valaisinta useita kuukausia työkäytössä, ja 2014 editionia myös siviillikäytössä, joten käytännön kokemusta molemmista valaisimista on kohtuullinen määrä. Alun perin hankin 2014 editionin työkäyttöön, ja kuultuani että valaisimesta on tehty taktinen versio, päädyin hankkimaan myös sen, jolloin aikaisempi fikkari siirtyi siviilikäyttöön.

Valaisimessa minua eniten ihastuttanut piirre on sen poikkeuksellisen laaja valokeila, jonka avulla on mahdollista valaista suuri alue yhdellä kertaa. Tämä ominaisuus tulee parhaiten esiin sisätiloissa, esimerkiksi mentäessä sisälle pimeään huoneeseen. Lisäksi esimerkiksi heijastamalla valoa katon kautta, saadaan jälleen valaistua laajempi alue kuin kapeammalla valokeilalla.
Click image for larger version

Name:	fenix tac ed vasemmalla 5m.jpg
Views:	1
Size:	84.1 KB
ID:	120607(etäisyys 5 metriä, Tactical edition vasemmalla, 2014 edition oikealla)

Fenix tac ed 25m.jpgfenix 2014 ed 25m.jpg


(etäisyys 25 metriä, Tactical edition oikealla, 2014 edition vasemmalla)

Laajan valokeilan huonona puolena on valokeilan verrattain vaatimaton kantama, erityisesti huomioiden lampun kohtuullisen hyvä valoteho. Todettakoon, että teknisissä tiedoissa ilmoitettu valokeilan noin 200 metrin kantama ei tarkoita tehokasta käyttöetäisyyttä, vaan valokeilan maksimikantamaa. Tehokas käyttöetäisyys on reilun sadan metrin luokkaa; riippuen siitä minkälaista valaisua käyttötarkoitus edellyttää. No, valaisin käyttötarkoituksen mukaan, ja tämä on jälleen yksi syy kantaa useampaa kuin yhtä valaisinta.


Erinomaisesta lähityöskentelyvalokeilastaan huolimatta 2014 edition soveltuu huonosti taktiseksi valaisimeksi, sillä valaisimen käyttölogiikasta johtuen valoteho voi vaihtua vahingossa käden huomaamatta painaessa sivukytkintä. Koska himmein valoteho on melko himmeä, on tästä todellista haittaa valon vaihtuessa äkillisesti lähes tuhannesta lumenista 14 lumeniin. Kerran lainatessani lamppua ampumaradalla eräälle ilman valaisinta taiteilevalle taistelijalle, harjoituksen yhteydessä tämä painoi vahingossa käyttötilanappia kunnes lamppu siirtyi himmeimmälle valoteholle. Tällöin käyttäjä ilmeisesti luuli rikkoneensa lampun koska ei enää käyttänyt sitä, ja palautti lampun minulle sanomatta mitään asiasta. Tactical editionissa ei tätä ongelmaa ole, ellei valaisinta saa ensin vaihdettua vahingossa retkeilyasetukselle. Tämäkään ei tietenkään ole mahdotonta, mutta sitä ei ole tapantunut minulle kertaakaan näiden kuukausien aikana jonka lamppu on ollut pääasiallinen työvalaisimeni. Joka tapauksessa Tactical edition on kulkenut varustevyölläni jo jonkin aikaa.


Tekniset tiedot
Lamput eroavat toisistaan hieman myös teknisiltä ominaisuuksiltaan, joten selvyyden vuoksi ominaisuudet käydään läpi erikseen. Tiedot ovat pääsääntöisesti valmistajan ilmoittamia.


PD35 2014 edition:

Pituus: 13,9 cm
Rungon halkaisija: 2,54 cm
Paino käyttökunnossa: 87 g + paristo
Virtalähde: 2 x CR123A paristoja tai 1 x 18650 akku
Valmistajan ilmoittamat valotehot ja (paristojen kestoajat):
960 lumenia (1 h 10 min) / 460 lum (3 h 15 min) / 180 lum (10 h) / 50 lum (38 h) / 14 lum (150 h), strobo 960 lum
Valmistajan ilmoittama valokeilan kantama: 208 m


PD35 tactical edition:

Pituus: 13,7 cm
Rungon halkaisija: 2,54 cm
Paino käyttökunnossa: 89 g + paristo
Virtalähde: 2 x CR123A paristoja tai 1 x 18650 akku
Valmistajan ilmoittamat valotehot ja (paristojen kestoajat):
1000 lumenia* (1 h 10 min) / 500 lum (2 h 55 min) / 200 lum (8 h 30 min) / 60 lum* (28 h 15 min) / 8 lum (140 h), strobo 1000 lum*
Valmistajan ilmoittama valokeilan kantama: 200 m

* tähdellä merkityt valotehot ovat käytössä taktisessa toimintatilassa


Teksti ja kuvat: Seppo Vesala